Mansa Musa alebo Kráľ kráľov – najbohatší muž histórie

5. decembra 2016

Kde sa hrabe Bill Gates, Amancio Ortega alebo ktorýkoľvek iný miliardár stojaci na vrchole rebríčka najbohatších ľudí planéty? Za kratší koniec údajne ťahajú aj rodiny Rothschildovcov a Rockefellerovcov. Majetok, ktorým disponujú, sa totiž ani zďaleka nevyrovná bohatstvu, aké vlastnil najbohatší muž všetkých čias. Ovládal kus Afriky, strážil zlaté bane a jeho otroci žili vo väčšom prepychu ako […]

Kde sa hrabe Bill Gates, Amancio Ortega alebo ktorýkoľvek iný miliardár stojaci na vrchole rebríčka najbohatších ľudí planéty? Za kratší koniec údajne ťahajú aj rodiny Rothschildovcov a Rockefellerovcov. Majetok, ktorým disponujú, sa totiž ani zďaleka nevyrovná bohatstvu, aké vlastnil najbohatší muž všetkých čias.

Ovládal kus Afriky, strážil zlaté bane a jeho otroci žili vo väčšom prepychu ako bežní ľudia v iných kráľovstvách. Mansa Musa, vládca západnej časti čierneho kontinentu,  je dodnes najslávnejším africkým kráľom všetkých čias. Na rozdiel od ostatných ho však nepreslávili iba hrdinské činy a rozhodnutia ovplyvňujúce celé dejiny. Jeho meno sa spája s prvenstvom v rebríčku najbohatších mužov histórie.

Kráľ kráľov – osobnosť 14.storočia

Prvé pokusy o šírenie humanizmu, začiatok objaviteľských ciest, významné umelecké diela aj kontakt s modernejším poňatím vedy preslávili viacero osobností žijúcich v 14.storočí. Žiadna z nich sa však nezapísala do histórie tak hlboko ako Mansa Musa. Panovník bohatej Ríše Mali sa stal mužom storočia a jeho životopis vzbudzuje  úžas aj v súčasnosti, nakoľko miera jeho bohatstva dosahovala závratné čiastky.

Muž s nevyčísliteľným majetkom

Dejiny ľudstva si pamätajú mnohých panovníkov, ktorí sa mohli doslova kúpať v peniazoch, šperkoch a drahých kameňoch. Majetok, aký sa podarilo spravovať Kráľovi kráľov, si však neužíval ani jeden z nich. Väčšina historikov sa zhoduje, že skutočné bohatstvo tohto kráľa je ťažko vyčísliteľné a všetky rebríčky hovoria len o skromnejších odhadoch. Napriek tomu sa traduje, že Mansa Musa vlastnil v prepočte na dnešné peniaze viac ako 7,8 bilióna eur.

Strážca zlatých a soľných baní

Bohatstvo kráľa Mali sa pochopiteľne nepočítalo v peniazoch, nakoľko v stredoveku tvorili hlavnú časť majetku pozemky, suroviny či vzácne kovy. Rovnako to bolo aj v prípade Mansa Musa, ktorý sa k prepychu dostal vďaka kráľovskej korune. S ňou získal ríšu rozprestierajúcu sa na území dnešného Mali, Mauretánie a Ghany, čím sa stal strážcom zlatých a soľných baní. Údajne šlo o polovicu celosvetových zásob, takže príbehy o tom, že na cestách ho sprevádzali tisíce otrokov a vojakov nesúcich tony zlata nebudú len vymyslenou legendou.

Dnešní miliardári môžu byť akokoľvek úspešní a vplyvní, no súčasný model ekonomického systému im nedovolí vlastniť majetok v rozsahu, akým disponoval Kráľ kráľov. Aj preto je viac než pravdepodobné, že tento muž ostane najbohatším človekom histórie a na jeho pozícii ho nik nevystrieda.

Zdroje : businessinsider.com, independent.co.uk, youtube.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.